Tuesday, July 22, 2008

- But what? - Butt!

Löytyipä jopa kivuliaan huvittava artikkeli TS:n Treffeistä:


The man, the myth, the legend. (kuva)

STEVEN SEAGAL ON TIEDETTÄ (Kari Salminen, Treffi 16.7.-22.7.2008)

Se on uusi oppiala nimeltään seagalogia. Tutkimuskohteena on action-mies Steven Seagalin elokuvat. [...]

Seagalogia on vitsikkään verkkokriitikon Vernin puolivakava luomus. Vern uskoo, että Steven Seagal on auteur, tekijä, jonka persoona määrää elokuvan ominaisuudet. Tai sitten elokuvat räätälöidään nyttemmin dvd-ghettoon juuttuneen esittäjän mukaan.

Tyypillinen seagalogian tutkimuskohde on elokuva, jossa poninhäntäinen ja silkkipaitainen kaveri rikkoo ranteita ja ikkunoita. Hän tekee niin ympäristöä ja eläimiä suojellakseen sekä alkuperäiskulttuurien vaalimiseksi. Tarinassa vastutetaan CIA:n salaisia operaatioita, puhutaan väkivallan keskellä väkivallattomasta vaihtoehdosta ja lausutaan pimeitä itämaisia arvoituksia. Huonoissa elokuvissa soi melko hyvä musiikki (blues, bluegrass, reaggae), josta usein vastaa itse Seagal, kaksi blues-albumia julkaissut buddhalainen ja nykyisen dalai-laman ystävä.

Nyt jännätään, koska Chuck Norrisia, Jean Claude Van Dammea ja Dolph Lu(n)dgrenia tutkivat hassun vakavat oppialat saadaan perustettua.



.. ei tässä sinäänsä mitään huomautettavaa ole, mutta kun Van Dammea on kyllä jo tutkittu. Eikä edes humoristisesti, vaan ihan tosissaan. Jo pitkään mielessäni pyörinyt (ja sitä syövyttänyt) esimerkki on eräs tutkielma miehestä, joka synopsiksen mukaan kertoi tämän perseen homoeroottisuudesta. Tein hiukan tutkimusta, ja ymmärsin, että ei perhana - Suomella on kunnia omistaa oikein alan asiantuntija, vieläpä meidän yliopistolla mediatutkimuksessa! Populäärikulttuuri on välillä aika hämmentävää:


Janne Rovio: The Vintage Van Damme Look (mainitsemani artikkeli, lähde)

Janne Rovio: Pyhä Sebastian, painonsa arvoinen steroideja eli Jean-Claude Van Dammen tutkimus bodarin suhteesta teknologiaan ja erotisointiin elokuvassa Cyborg (Kulttuurintutkimus 2/2002, lähde)

Janne Rovio: Kovat kundit eivät tanssi? (Tiedotustutkimus 2/2002, lähde)




.. kyllä ne tanssivat!

No comments: