Wednesday, July 9, 2008

.. jaa että mikä tän bändin nimi oli?!?

Kun fiilistelin aikoinaan pelkästään japanilaista musiikkia ja musiikkimakuni oli vielä hyvin hyvin rajattu, tulin tietyllä tavalla immuuniksi bändin nimien ja lyriikoiden korniudelle. Japanissa kun on tapana sekoittaa lyriikoihin japaniin sekaisin satunnaisia järjettömiä lausahduksia englanniksi - sama pätee myös bändien nimiin, jotka kilpailivat järjettömyydessään keskenään, ja toki tekevät sitä vieläkin. Kaverini Jussin kanssa oli tapana puhua, että joskus voisimme perustaa bändin nimeltä +WöhWêL1~My+AR$3+ ihan piruillaksemme sikäläisen teollisuuden meiningille - varsinkin visual kei -bändien nimissä oli usein mukana ties mitä erikoismerkkiä ja taiteellista shaittia muutenkin, siinä rinnalla Princen identiteettikriiseilykin näyttäisi konservatiiviselta. Kun bändi nimeltä Kagrra oikeasti muuttaa nimensä isolle levy-yhtiölle siirtyessään muotoon 'Kagrra,', eli lisää perään vain yhden pilkun, normaali ihminen kysyy.. miksi? MIKSI? Enkä edes mene siihen, kuinka paikalliset tykkäävät preferoida CAPS LOCK -KIRJAIMIA täysjärkiseen kirjoitusasuun. Fanit ovat myös tässä asiassa lingvistille oikea lahja ihmiskunnalle, kun tuttavani kirjoittaa Anime-lehteen arvostelun bändistä 'Dir En Grey' ja suurin osa artikkelin palautteesta painottuu sanomaan "se on Dir en grey, suutumme koska väärä kirjoitusasu solvaa lempiyhtyettämme!" - ei elämän kevät.



J-musiikista etäisyyttä nykyään hiukan ottaneena typerien nimien salat naurattavat vieläkin enemmän, vaikka pakko on myöntää, että välillä eivät natiivi-englanninkielisetkänä tekeleet jää kauaksi absurdeine tekotaiteellisine nimineen. Ohessa mielestäni hämmentävimpiä tekeleitä mitä on vastaani tullut vuosien saatossa:



1. Gravy Train!!!! - Huutomerkit toki tekevät bändistä automaattisesti khuulin. Koska !!! (chk chk chk) on lempibändejäni, en ota sitä silmätikuksi.. sen sijaan valitsen yhden hämmentävimmistä vedoista ikinä, nimittäin bändin joka on avoimen (homo)(hetero)(seka)seksuaalinen, jonka livekeikoilla tanssivat rasvatut miehet stringeissä ja lähes kaikki biisit kertovat seksistä joillain tavoin.. sanoisin, että vaikka bändin nimi on täysin idioottimainen, sopii se sille täysin, koska toimiipahan sitten edes jokin sopivana disclaimerinä varomattomalle kuulijalle. Youtubeta rauhassa niitä live-videoita, mutta muista: What has been seen, cannot be unseen! Niin ja kerroinkin että bändin jäsenien nimiä ovat Funx, Hunx ja Chunx, muiden muassa? Siteeratakseni Patton Oswaltin vertausta Cirque du Soleil -sirkuksesta: "They're wet, gay, French and on fire at the same time!"



2. Coaltar of the Deepers - yksi ensimmäisistä löytämistäni ns. normaalimman japanilaisen indien edustajista. Joskus aikoinaan bongailin soulseekin ihanasta maailmasta bändejä lähinnä nimien perusteella, ja tässähän ei vain ollut mitään järkeä.. joten pakkohan se oli kokeilla! Onneksi musiikki on oikeasti jopa oikein hyvää, ja siksi tämä nimi'helmi' onkin jäänyt mieleen. Genrenä on nyrjähtänyt noise-shoegaze.. tai jotain.


3. Dogs Die in Hot Cars - Ehkä inhottavin nimiviritelmä ikinä, koska vaikka kaiken maailman kirosanat sun muut ovat myös vähän hohhoi sen lisäksi, että ovat olevinaan shokeeravia, ajatus tämän nimen takana on kuin suoraan 4chanin /b/-osastolta, gähh. Onneksi musiikki on lopulta aika hengetöntä, joten voit nopeasti unohtaa nämäkin kaverit. Vaikka kyllä itse tuli tätä joskus kuukausi pari kuunneltua shufflen ansiosta. Perus indie-rokki-poppi-shittiä, rehellisesti sanottuna en muista kuin että mukana oli nais-laulaja ja kitaristeja.. kai?

4. Someone Still Loves You, Boris Yeltsin - Myspace-nimen paljon kuuluisammalta samannimiseltä japanilaiselta noise-poppoolta pöllinyt bändi antaa oivan esimerkin siitä, mitä tapahtuu kun marginaalinen indie-bändi yrittää keksiä liian pitkän ja nokkelan nimen itselleen. Riskinä on kuitenkin se, että usein päähän jää vain tyhmä titteli eikä musiikki lainkaan.. sama homma on käynyt tässäkin. Menee samaan kategoriaan sellaisen nimihirviöiden kanssa kuin ...And You Will Know By The Trail of Dead (ihan hyvä bändi btw!), Suburban Kids with Biblical Names, I Love You But I've Chosen Darkness, The Insult That Made a Man Out of Mac, sekä japanilainen Suomessakin usein pyörinyt Acid Mothers Temple & the Melting Paraiso U.F.O.. Huhhuh.

5. Shilfee and Tulipcorobockles - Loppukevennykseksi! En tiedä millaista musiikkia tämä bändi soittaa, enkä edes halua.. haluaisin vain tietää, että mikä h*lvetti on Tulipcorobockles.. veikkaukseni olisi tulppaaneista rakennetut robocopin teemaa kuoromusiikkityyliin toistavat avaruus-hiihtolasit? Jos kokeilisin joskus huumeita, valintani olisi sama kama mitä nämä tyypit vetävät.

Muille sijoille top 10:ssä pääsee varmasti miljoona erilaista darrassa perustettua kellaribändiä, mutta tässä silti vastaantulleita parhaita ehdokkaita: Ogre You Asshole, Sleepytime Gorilla Museum, SHITDISCO, Fuck on the Beach, Rainbow Butt Monkeys, A Thorn for Every Heart (oh so emo..), Fuck Buttons, Clap Your Hands Say Yeah, Anal Cunt, Hoobastank, Neutral Milk Hotel ja Toad the Wet Sprocket! Eikun googlaamaan! Voin kertoa, että listalla on mielestäni kolme hyvää bändiä.. arvaa mitkä? Viimeisin 'honorary mention' on Pedro the Lion, jonka huonous sekä musiikin että nimen suhteen on mielestäni vertaansa vailla. Omia esimerkkejä, anyone? (rikkokaa kommenttihiljaisuus, ja tehkää tylsistyneestä bloggaajasta iloinen mies!)

No comments: