Friday, July 10, 2009

Sauvakävelykomppania!

Paras uutinen on välillä sellainen, jota ei yksinkertaisesti kuvittele todeksi. Yhdistä epätodennäköiseen uutiseen toimijaksi vielä valtio/suuri yritys, ja kyseessä on jo aika mojova paukku. Ai kuinka? No mitä saadaan, kun yhdistetään SA-Int, Sauvakävelyä, Juoksemisen poisto ja 300 000 eurolla Wii-pelikonsoleita. MITÄ?


Suomen puolustuksen Tulevaisuus
Sauvakävely! (Lähde: Uusi Suomi)

Ensin sai vähän hieraista silmiään, ja miettiä tähän todennäköisyyttä. Siinä on ajateltu aika monen mutkan kautta, että maailman halvin ja paras ja erilaisimpiin tilanteisiin soveltuva aktiviteetti - juoksu - poistetaan valtion armeijan toimintakäytännöistä. Miksi? Tähän johtaneita syitä pohtiessa ei voi muuta kuin ihmetellä päätöksiätekevien ihmisten toimintasuunnitelmia. Armeijaan halutaan vähemmän juoksemista koska.. liikuntana se ei ole olennainen osa jo nykyisellään hämmentävän vähän pakollista fyysistä rasitetta P-kautena, näin esimerkiksi? Cooper-testit senkun huononevat, joten Suomen armeija iskee haasteeseen takaisin poistamalla yhden juoksemistuloksiin vaikuttavan harjoitteen (juokseminen) ja siirtyy.. sauvakävelyyn? Sauvakävelyllä on tunnetusti saatu valtavia tuloksia ja suoritettu huimia sotasaavutuksia rintamalla, väittänee varmaan pomojen eteen tuotu tutkimus jossain laitoksessa. Luotia/tykitystä/vihollista pääsee varmasti nopeammin karkuun sauvoilla kuin jaloilla. Tosin sauvathan on usein toisissaan kiinni ja siinä voi mämmikouralla mennä se pari kallisarvoista sekuntia siinä, kun sauvoja otetaan irti toisistaan. Mutta ehkä tämä on laskettu, että kannattaa silti. Säästetään jossain muussa sitten kuin nopeudessa?

Ei ainakaan rahoissa, koska sauvat ovat tottakai uusi investointi myös puolustusvoimille, jotka ovat jo vuosia ainakin antaneet ymmärtää rahantarpeen olevan valtava - maanlaajuinen armeija vaatii kokoajan uusia aseita, teknologiaa, kehittelyä, joten rahaa on tottakai annettava tähän toimintaan että uskottavuus säilyy - muuten on siirryttävä palkka-armeijaan. Tosin, missä kohtaa uskottavuus tulee vastaan kun nämä lobatut ja moraalisesti painostetut lisävarat käytetään ensin sauvakävelysauvoihin ja sitten vielä heitetään päälle 300 000 euroa pelikonsoleihin koska.. niin, minä vain kysyn? Olettaako armeija, että nykyihminen on yksinkertaisesti niin kyborgoitunut, ettei enää liiku muuten kuin sauvoilla aamuisin ja sitten iltaisin WiiFit-pelillä, joka varmasti saa inttihuumoriin pohjautuvassa inttikulttuurissa ihan valtavan suosion, onhan se uskottavaa liikuntaa.

Surullisinta tässä hommassa on se, että sarkasmin ja oikean kritiikin rajat häilyvät jatkuvasti, ja minäkin - ihminen joka vihasin armeijaa aika-ajoin - alan muistelemaan niitä positiivisia puolia armeija-ajaltani. Parasta oli pakollinen liikunta, jota sitäkin oli kovin vähän - laiskalle ihmiselle on välillä pakko tuputtaa tällaista vanhanaikaista aktiviteettia, muuten sitä ei vain tule harrastettua jos se ei sovellu jo ennen armeijaa normaaliin elämään. Tuskin alokas pian opettelisi aselajeja jos häneltä kysyttäisiin ensimmäisenä aamuna "haluatko vai pelaatko mielummin vaikka Wii:tä?" Pian mennään varmaan siihen, että kun alokkaat saapuvat kasarmille, heidät vain laitetaan paikalleen, he saavat syödä ja nukkua ja sitten vain odotetaan, milloin ensimmäinen sanoo parin viikon päästä "niin, pitäiskö täällä jotain tehdäkin?" Tietysti tällainen spekulointi on pelkkää vitsailua, mutta tällaiset ratkaisut eivät ainakaan todellisuuden uskottavuutta suhteessa hauskaan läpänheittoon paranna.


Odotamme uusia muutoksia innolla.

Kuvat #1 #2

No comments: