Wednesday, June 3, 2009

Platinum

Huomenna on totuuden hetki, ts. pääsykoe. Keskittymisen herpaantumista vastaan taistelu on aika vaikeaa. Lukiessa hyvin kirjoitettua pääsykoekirjaa uudestaan ja uudestaan yhä enemmän ja enemmän asiat selventyvät ja jäsentyvät päässä, ja välillä tulee se olo, että jokaisella lukukerralla oppii aina lisää. Ikuisen oppimisen ongelma tässä on se, että koko ajan harmittelee.. "miksi en lukenut sitä 9. kertaa?" Toisaalta kuka tässä vaiheessa itseään soimaamaan rupeaisi.



Kevennykseksi selailin elokuvajuttuja ympärs nettiä, ja löysin jotain hyvin viehättävää ja kohtalokasta. Olkoot tämä tuulahdus menneisyydestä - platina-blondi extraordinaire, nimeltään Veronica Lake. Mystisen eteerinen blondi oli haluttua tavaraa 40-luvulla film noir -elokuvassa, arkkityyppisen viehkeä femme fatale. Valkokangasnimensä hän sai sinisistä silmistään, ja töihin hänet valittiin alun perin salaperäisen "peek-a-boo"-luukkinsa takia - hänen kampauksensa piilotti aina hänen toisen silmänsä, ja onhan se aika leikkisää, vaikka sattumalta yksikään näistä kuvista ei tätä luukkia korosta).. Kaikin puolin leikkisän ja nuoren ulkonäkönsä tasapainoksi nainen hehkui seksuaalista vetovoimaa, joka vei hänet Hollywoodin huipulle. Mutta korkealtahan nämä tähdet välillä putoavat, niinkuin Veronicakin aikoinaan..




Ura alkoi laskemaan huonosti suunnitellun natsi-roolin takia 1944, ja siitä eteenpäin ei enää suuntaa voinut muuttaa. Diivaksi moitittu nainen alkoi vaipua syvemmälle alkoholismiin ja häntä ei oikein enää huolittu töihin. Tästä seurasi avioeroja, verosotkuja, ja lopulta kaunotar katosi valkokankaalta. Parin epäonnistuneen paluuyrityksen jälkeen hän pikkuhiljaa oli ei-kukaan - erakoitunut alkoholisoitunut kuollut tähti, joka lopulta katosi iäisyyteen hepatiitin ja munuaisvian takia, johon alkoholismi oli jouduttanut hänet.




Ironiaa? Veronica Laken suurimpia hittejä oli The Blue Dahlia, jonka nimestä kumpusi raamit "Mustasta Daalialle", kun nuori näyttelijätär Elizabeth Short murhattiin 1947 samoihin aikoihin elokuvan suosion kanssa. Myöhemmin 2000-luvulla murhasta luotiin elokuva, joka kantoi samaa nimeä, ja jossa mukana oli tämän päivän Veronica - Scarlett Johansson. Platinablondi, viaton kauneus ja seksuaalinen vetovoima. Pop-ikoneita molemmat. Toivottavasti Scarlett pärjää urallaan paremmin eikä vaivu samoin tavoin unohdettujen legendojen joukkoon. Vasta nyt, kiitos internetin, löydän tällaisen kaunottaren johon pitänee tutustua kerta film noir on sydäntä lähellä. Ah, on tuo vanhojen aikojen Hollywood sitten täynnä mysteereitä. Ei ollut silloin Twittereitä, ei.



Kuva #1 #2 #3 #4

No comments: