Sunday, June 28, 2009

Hockey season is over, fantasy hockey season is at full speed

Eilen käväisin Puistobluesissa - ensimmäistä kertaa festarit muutenkuin asiakkaana muuten, koska nyt korkkasin JV-korttini käytössä. Mielenkiintoista oli, ja oppi paljon itsestään ihmisenä ja asiakkaista aasiakkaina, toki tietenkin vain marginaalista kyse, mutta silti. Kaikesta huolimatta oli kivaa, ja blues on mitä mainiointa taustamusiikkia. Mutta nyt - varoituksen sana kaikille taas. NHL-analyysiä. :)

.. koska jo puistobluesbussissa selailin kännykälläni 1. kertaa elämässäni nettiä. NHL-varauskierros alkoi juuri kun minulla tuli lähtö töihin, ja koko rytinäpäivän ainoan suuren siirron sain todeta viimeisenä vilkaisuna kotona - Prongerista maksettiin todella kova hinta. Sääli sinäänsä että Flamesit laittoivat Leopoldin ja 3. kiekan likoon Bouwin oikeuksista, koska nyt puolustajan saaminen Nuckseihin vaikuttaa aika pahalta. Onneksi varauskierroksen anti korvaa tämän. Seuraavassa yksi kerrallaan pohdintaa jokaisesta varatusta pelaajasta. En tietenkään seuraa junnukiekkoa (jo Nucksien viemä aika on valtavaa), joten huomiot perustuu muiden teksteihin.



1-22 Jordan Schroeder (C, Univ of Minnesota)
Pohdittaessa potentiaalisia 1. kiekan varauksia joita varausvuorossa olisi tarjolla, ei Schroeder todellakaan ollut mielessä. Itseasiassa kun kännykällä tietoja päivitin ja 21. kiekan kohdalla lempivalintani Chris Kreider ja Calvin De Haan olivat jo menneet, olin jo pettynyt.. mutta Schroeder oli sellaista 'no ei tietenkään'-potentiaalia. Schroeder on menestynyt liian hyvin, ollut USA:n junnukiekon dynamo, monipuolinen kaikkien hyökkäyspaikkojen pelaaja, maalinsylkijä. Prototyyppinen tulevaisuuden TOP6-tekijä. Näreääniä tuskin keneltäkään tuli kun Gillis hänet valitsi, ja Gillis itsekin myönsi tämän mahdollisuuden yllättäneen.

Itse kaverin haastattelu antaa kuvan ehkä Hodgsonin varjosta - puhekyky ei ole automagisesti PR-miehen tasoa, mutta onneksi jokaisen ei tarvitsekaan olla kapteeni. Huvittavia bongauksia mediasta on ollut, kuinka Jordan on kommentoinut 2 vuotta sitten varatun Patrick Whiten taidoista (ja siitä että kehitettävää on), joten ehkä niistä ei kauheasti hyvää voisi päätellä äkkiseltään, mahdollisesti myös tämä pökkelöisyys on pienen koon lisäksi ollut syy miksi hän Nucksien käsiin putosi. Mutta kun peli kulkee sillä tasolla mitä tilastot, puheet ja huomiot ovat antaneet ymmärtää, minä en valita tästä. Olkoot Schroeder se kaveri, jonka Hodgson puhuu SC-finaalin 7. pelissä maalihurmokseen. Tuollaisen "likaisen" työn hiljaisille tekijöille on aina kysyntää!



2-53 Anton Rödin (LW/RW, Brynäs Jr.)
Kun pitäisi luetella draftin lahjakkaita ruotsalaisia, en osaisi sanoa Rödinia ulkomuistista, mutta kun nimi minulle selkeni uutena kanukkina, en silti ollut pettynyt. Tietyt stereotypiset vajeet saattoivat häntä pudottaa - juuri pienikokoisuus, jonka takia esim. Toni Rajalan kaltainen suurlupaus tippui 4. kierrokselle (pirun Edmonton!), tuntui antaneen meille kaverin, jonka Gillis laski 1. kierroksen lahjakkuudeksi. Erään (Rödinin nykyistä seuraa seuraavan) HFboards-lukijan mukaan Rödin on 'late-bloomer', joka näin on siis välttynyt suurimmalta hypeltä, ja laskee tämän Magnus Pääjärvi-Svenssonin tasolle nopeudessaan. Samoin kertoo, että pelaa ärhäkästi koostaan huolimatta, joten luonnepuolelle ongelma ei ainakaan välity, kaverin ollessa vielä 18-vuotias kehittyvä nuori. Väittäisin, että thumbs up tällekin. Ainoa hänen jälkeen valittu pelaaja jonka olisin halunnut Nuckseissa nähdä oli Slovakian Tomas Tatar, mutta "In Gillis I Trust" tässä asiassa.


3-83 Joe Connauton (D, W.Michigan Broncos)
Puolustuksen syvyys on yksi Nucksien systeemin heikkous, joten jo ehkä 2. kierroksen "pakollisen" puolustusvalinnan skippaamisen jälkeen Connauton koettiin ehkä pakollisena valinta. Toisaalta mies oli monien listausten mukaan musta hevonen, jopa mahdollisesti valinnan ulkopuolelle siitä jäävä, joten ehkäpä suunnitelma piti niinkuin pitikin. Siteeraten käyttäjä windflarea: "Great work ethic, rookie playing 20-30 minutes per game, AND getting 14 points in a season with a plus 7 despite being stuck on a bad team. This guy is a sleeper pick, despite being 19." Kyllä tämä käy. Noniksen aikana valittiin jykeviä, varmoja puolustuksen osaavia järkäleitä, joista sittemmin yksikään ei ole vielä vaikuttanut tarpeeksi päteviltä odotuksiinsa vastaten (Sauve, Rahimi, Ellington), joten Gilliksen politiikka valita taitoa ennen olemusta vaikuttaa lupaavalta. Kaiken lisäksi, Ed Jovanovskin jälkeen hyökkäyspelillisesti joukkueen hakusessa on ollut se kiekollinen pakki.. joten tässä on ehkä Gillisin ensimmäinen onkivavan heitto veteen. Saa nähdä miten Connauton tie tästä etenee!

4-113 Jeremy Price (D, Nepean Riders)
Isokokoinen, pisteitä tekevä puolustaja. Plus-miinus-tilaistoista ei tietoa, geneerinen jenkkinimi, joka siirtyy pian yliopistosuunnalle kiekkoilemaan.. joten mitä todennäköisimmin Price siirtyy unholaan pariksi vuodeksi, jonka jälkeen helpostiunohtuvan oloinen mies joko palaa dynamona tietoisuuteemme tai unohtamme hänen olemassaolonsa. Tilastojen valossa potentiaalia on, toisaalta "mean streak" ominaisuutta ei myöskään mainita joten ehkä kyseessä on vain taas yksi nimi, joka pysyy nimenä, mutta jolle antaa arvoa Gilliksen valinta yli esimerkiksi Olivier Royn ja muiden nimekkäämpien varaustilaisuuden tippujien..

5-143 Peter Andersson (D, Frölunda Jr.)
"Gradin pick" - termi, jolla Alex Edlerin valinnan jälkeen on pyhitetty jokainen Nucksien ruotsalainen valinta. Rödin ei tunnu termille sopivalta, koska mies oli oletustietojen perusteella pätevä valinta. Anderssonin tapauksessa miehestä ei kauheasti mitään jännittävää kuultu, mutta toisaalta puolustuspään ekspertiltä ei ehkä moista voisikaan olettaakaan., vaikka HF:n listoille pääsikin ruotsalaisten Top 10 valinnoissa, which is nice. Gradinin sanojen mukaan hänellä on käytössään Edlerin taitotaso, mutta fyysisesti kehitys on vielä kesken. Pituutta miehellä on, joten ensi kaudeksi Ruotsin Elitserieniin mahdollisesti siirtyvällä Anderssonilla on runkoa mihin rakentavaa. Toivottavasti käsissämme on siis uusi Edler (eikä Daniel Rahimi), ja Gradin pick -termi saa taas lisää pontta.


6-173 Joe Cannata (G, Merrimack College)
Tilastojen perusteella blandis valinta. Mutta jälleen kerran tarkempi tarkkailu miehen pelaamisesta osoittaa positiivisia piirteitä: Merrimack on surkea joukkue, jota Cannata on vienyt suhteettoman pitkälle taidoillaan, vaikkei olekaan mikään "ilmiö" - Merrimackia vastaan pelaa muutama paljon kovempi joukkue, joista minäkin olen kuullut. Isokokoinen, teknisesti pätevä perusmaalivahti. Kiikunkaakun maajoukkue-tason suhteen koska ei valittu tämänvuotiseen harjoitusleiritykseen vaikka sitä ennen kokemusta hyvistä peleistä tulikin - silti ei cannata murehtia (anteeksi).

7-187 Steven Anthony (LW, Saint John Sea Dogs)
Nuckseilla ei ollut alunperin 7. vuoron varausta, joten Anthonyn takia luovuttiin AHL-täytemies Shaun Heshkasta Phoenixin kiekkaa vastaan. Anthony oli yllättäen tuttu nimi, vaikkakin geneerinen selkeästi. Kiekkokauden alussa nimi tuli vastaan jopa ensimmäisten kierroksen lupaavana hyökkääjänä, mutta sitten tapahtui jotain - automagisesti hän ei tehoja saanut aikaan, mutta kun valmentaja potkittiin pihalle, tilalle tuli parempaa peliaikaa ja huimasti parempia tuloksia. Toisaalta kaverin epätasaisuus on tiedossa heikkoutena tästä epäkohdasta huolimatta, ja hänen omissakin sitaateissaan tulee tämä ilmi. Välillä peli kulki, kun taas esimerkiksi eräässä Kanada-USA-ottelussa yleinen mielipide oli häntä vastaan. Toisaalta 2-suunnan peli toimi välillä erinomaisestikin. Tästä kaikesta huolimatta ja sen ansiosta, 7. kierroksen lottovaraukseksi Anthony on mielestäni erinomainen löytö, ja Heshkan menetys ei tunnu missään, kun Manitoban puolustus kuitenkin menee uusiksi sen myötä, kun Dallas siirtää omansa sieltä pois ja surkea syvyys surkenee entisestään. Voi miksi ette hankkineet sitä Lepistöä Washingtonista, Gillis & co. ...


Lopputulos? Hyvin meni. Schroederiin ei osannut varautua, ja ehkä miehen heikkouksia ei enää pysty objektiivisesti pohtimaan, mutta samapa tuo tässä vaiheessa, kuitenkaan häntä ei ensi kaudeksi vielä ajatella kokoonpanoon. Mikään varauksia ei etukäteen vaikuta huonolta - "pakollinen maalivahti" vaikuttaa pätevältä, puolustajat tuntuvat viime kauden trendejä vasten lupaavilta pistesaaliineen, jotka lupaavat taitotason olevan kohdallaan. Rödin ja Anthony lisäävät laiturivahvuutta. Loppupeleissä kun katselee vahventunutta syvyystaulukkoa, ymmärtää kuinka hyvää työtä Gillis on tehnyt - mistään merkittävästä ei olla luovuttu, ja lisää systeemiin on nyt tullut oikein mukavasti. Ensi vuonna katsotaan sitten ihan oikeasti, kuinka hyvin kehitys pitää.
.. ja tästä voikin kivasti päätellä millainen tiimi on vaikkapa 2 vuoden päästä kasassa, heh. Joopajoo, mutta saahan sitä ajatella aina! Kaksi vahvaa ykköskenttää ja omaa lahjakkuutta halvalla tilkkimässä alakertaa, heh heh.

Raymond - Hodgson - Schroeder
Sedin - Sedin - Grabner
Shirokov - Kesler - Burrows
Rypien - Bolduc/Bliznak - Gendur

Edler - Butler
Bieksa - Sauve
Mitchell - Seidenberg
Oberg

Schneider
Valiquette

.. ja Chris Butler toki hankittiin myymällä miehestynyt Bernier ja pari nuorempaa lupausta varausviidakossa erikoistuneesta, kadehditusta prospektivahvuudesta. Dennis Seidenberg taas on tämän viikon UFA-löytö. ;)



Kuvat: NHL, Hockeysverige.se, Merrimack College

No comments: