Friday, March 13, 2009

Tämä yö ollaan vaan ja fasetetaan


Viikonmittainen netinrajoitusprojektini on ollut tähän asti aika menestys monellakin tavalla. Ensinnäkin on huomannut kuinka valtavasti aikaa jää hyödyllisempään käyttöön, kun ei ole kaavamaisia pakoreittejä pelkälle idlaukselle. RSS-feedeistä huomaa luontevasti, että karsittuaan kaikki muut paitsi sarjakuvat ja musiikkiuutiset käytöstä, aikaa kuluu ehkä minuutti per päivä - ei paha. Ilman irkkiä pärjää muuten täydellisesti, ainoastaan ruokaseuran etsintä opiskelijaravintoloihin on hiukan vaikeampaa kun ei voi logata itseään luennolla. Jääkiekkofoorumit ovat tietysti yhtä turhan kanssa, messengeri myös koska siellä on online loppupeleissä todella vähän ihmisiä. Facebook on vienyt vallan siltä.



Facebookin hyödyllisyyden huomasin todella nopeasti - tarvitsin nopeasti valokuvan työhakemukseen, koska vanhassa oleva kuva ei vain toiminut. Muistin ulkoa yhden kaverin, joka omisti hyvän kameran, jolle soitin, ja jolle ei käynyt. Sitten meni sormi suuhun, kunnes luovutin hetkellisesti viikon periaatteen käytännöllisyyden vuoksi - FB auki, chat auki ja sieltä löytyy 20 online-ihmistä, joilta kaikilta voi kysyä suoraan onko asia näin. Ei soittelua ja tekstailua eestaas. Ongelma ratkesi n. 10 minuutissa. Kolmessa päivässä postiin kilahti myös ilmoituksia kiinnostavista tapahtumista, joita oli pakko käydä hyväksymässä FB:n puolella. Toisaalta kiertelyä, kun sähköposti homman hoiti, mutta silti ei niistä olisi tietänyt ilmankaan. Sama asia tulevien Edarivaalien vaalimainoksien suhteen: lähes kaikki ehdokkaat kampanjoivat groupeissaan joihin hankkivat kaverinsa palvelun kautta, tai ainakin vähintään tiedottavat asiasta. Kaverihengailua, politiikkaa, käytännön asioita - jopa turha spämmi on aikalailla filtteröity pois ilman ongelmia. Tietyllä tavalla alkaa ymmärtämään uutisotsikoiden painotuksen - yhä enemmän yhteisöpalveluita, yhä enemmän kehitystä marginaalista yleiskieleksi. Eläkeikää lähestyvä äitinikin tietää tasan, mistä FB:ssä on kyse. IRC-gallerian suhteen näin ei ollut. Ja mitä uutisiin tulee..

Facebook oli YO-kirjoitusten esseenaiheenakin. Voin kuvitella, että oli yhtä suosittu, kuin aikoinaan reaalin kemiassa "etanolin valmistus", luonnollisista syistä.

Twitter'kin on tullut ilmeisesti jäädäkseen. Ainakin suomalaiset käyttäjät uskovat näin, vaikka itse ainakin uskon FB:n pyrkivän ihan onnistuneestikin samoille apajille. Mutta kun en itse kuulu kuin yhteen käyttäjäkuntaan, en voi oikeastaan arvioida mitään. Ainakaan itse en ole vielä sortumassa.. ellen sitten ryhdy aktiiviseksi itse-promootiota harrastavaksi DJ:ksi!

Facebook menee virallisesti ohi myös sähköposteista. Ymmärrän sen täydellisesti - käytän yliopiston ulkopuolisiin asiointeihin todella vähän sähköpostia, kun RSS ja FB hoitavat kaiken suuremman asian. Itseasiassa pidän gmailin aktiivisena tarkoituksella sellaisilla newslettereillä, jotka hyvin voisi RSS:ään myös ohjata. Ihan vain siksi, että sitten kun yliopisto-tunnus kuolettuu (toivon mukaan valmistumisen myötä!), on jotain tuttua mihin palata.

Ja viimeisimpänä.. ja vähäisimpänä: Facebookin ulkoasu uudistuu! Kyllä palvelu vielä menee ehkä muoti-ilmiönkin piikkiin, koska tämä uutinen HS:ssä menee jo samalle tasolle Kalevan "mummon potkukelkka pöllittiin"-uutisoinnin kanssa. Pölypilvi laskeutukoot. It's inevitable!

Kuva #1 #2

No comments: