Tuesday, December 8, 2009

Limited profiling, how I love you so.





Blogit ja mikroblogit ovat viestinnän ja verkostoitumisen asiana äärimmäisen mielenkiintoinen asia, jota minä ainakin tykkään tutkia ja opiskella, jos vain aika sallii. Tein syksyn alussa esimerkiksi työn aiheesta Twitter Europarlamenttivaaleissa. Tutkin politiikkojen innosta ja tavasta käyttää palvelua kampanjointinsa osana, ja keskityin eri vaikutustapoihin ja siihen julkisuuskuvaan, jonka aikaansai esimerkiksi aktiivinen ja "aito" verkostoitumiskäyttö ja toisaalta selkeän kampanjamainen panostaminen, joka loppui heti vaalien päättyessä. Twitterin vaikutus ei siinä vaiheessa vaikuttanut kovinkaan suurelta, mutta silti potentiaalia mikroblogeillakin on juuri politiikan apuvälineenä, koska ne voivat tuoda informaatioähkyssä elävän kansalaisen lähelle politiikkaa kovin hienovaraisesti. Olin ihan tyytyväinen koko tutkimusaiheeseen.

Vastaan tulee ja silmään tietysti iskee usein kaikki bloggaukseen liittyvät tutkimukset, joita uutisoidaan mediassa. En ole niin sisällä verkostoitumisessa, että näkisin sen isona akateemisina erikoisalanani, mutta toisaalta kiinnostus asiaa kohtaan on ja en välttämättä näe mahdottomana joskus vaikka Helsingissä itseäni opiskelemassa viestintää ja sitä kautta päästä näistä kärryille. Mutta tiedättekö, en ainakaan näe itseäni tekemässä tällaista tutkimusta:

Tiesittekö, että vanhempia ei mielellään lisätä Facebook-kavereiksi? Siteeraten elokuvan gangsteria, get outta here! Bongasin tutkimuksen ensin Hesarista ja tuo The Financialin kenties analyyttisempi ote paljastaa, kuinka 2 professoria ja yksi opiskelija ovat tutkineet 16 nuoren aikuisen haastatteluilla sitä, kuinka he kokevat facebookin käytön ja vanhempien läsnäolon siinä. Valittuna sitaattina joku on todennut, kuinka noloa olisi jos äiti lätisisi jotain fb-statuksessa. Voi hellanlettas, mitäköhän me tästä oikein opimme? Tietenkin sen, että FB on nykyään vähän kuin oikea todellisuus eikä pelkkä nettisovellus.. mutta missä tässä on groundbreaking analyyttinen tieto? Itsekin voisin tutkia tutkimuskysymystä "halutaanko vanhemmat nuorten illan viettoon".

Yksi mielenkiintoinen tutkimus voitaisiin toteuttaa erilaisten mikrobloggauksen trendejä koskevista tutkimuksista, niiden vertaisarvioinnista ja suhteellisesta julkisuusarvosta verrattuna esimerkiksi muiden samalta tutkimusalalta pohjaaviin tutkimuksiin. On tää mikrobloggailu vain niin siistiä!

Ps. tosin.. yksi tuttavani tekee graduaan mikrobloggauksen eri mobiilisovituksista puheviestinnän alalla, ja keskusteltuani hänen kanssaan Savo-Karjalaisen osakunnan miästenkerhon yöpeijaisissa tutkimuksesta, olin kyllä ihan vakuuttunut. Mutta siis ei terve - jos tällainen tutkimus pääsee ja nousee parrasvaloihin Hesarin kaltaisissa julkaisuissa, ei se kyllä mielestäni hyödytä itse bloggaukseen arvostusta eikä myöskään aiheiden akateemisten, oikeasti pätevien ja relevanttien elementtien tutkimusta.

Pps. Minuutin kestänyt google paljastaa seuraavat mielenkiintoiset tutkimukset/artikkelit:

The Benefits of Facebook "Friends:" Social Capital and College Students' Use of Online Social Network Sites (Ellison, Steinfield, Lampe)

Study Finds Link Between Facebook Use, Lower Grades in College (Karpinski, Duberstein)

Study: Facebook profiles can be used to detect narcissism
(Buffardi, Campbell)

Facebook Study Needs Further Research (Bialik) -> Aaaa-ha!

Lähteet: HS, The Financial
Kuva #1

2 comments:

Seregi said...

Kiitos tästä Tatu. Laitan linkin tästä kaikille facebookissa oleville sukulaisilleni ;)

Yleinen kommentti äidiltä: "Valvoit sitten taas yli kahteen viime yönä"
"Enhän!"
"Älä valehtele! Katoin sun facebook-profiilista!"

Tatu Virta said...

Erinomaista että menee uutinen hyötykäyttöön! Luojan kiitos oma äiti ei osaa juurikaan konetta käyttää, saati fb-hömpötyksistä ole perillä. <3