Saturday, August 16, 2008

Run Fatboy Run!

Kaveri tuossa juuri osoitti mieltään, kun en ole kirjoittanut mitään elokuvista vähään aikaan, ja tosiasia on vain se, ettei ole ollut aikaa mitään juuri katsella. Onnekseni tässä ilmeni nyt hiukan vapaa-aikaa ja tartuin suivaantuneena haasteeseen. Kysyin netissä hyvää elokuvaa katsottavaksi, ja ensimmäinen tarjottu oli Run Fatboy Run, jossa oli kuulemma pääosassa Simon Pegg. Good Enough. Komedialla on helppo myös laskeutua pehmeästi niihin vanhoihin klassikoihin, jotka uskollisena pölyttyvät dvd-hyllyssä odottaen katseluitaan..

Eikä mikään huono tarjous, koska jostain kumman syystä elokuva olisi jäänyt aivan tutkan alle muuten. Pääosassa Simon Pegg todellakin esittää Dennisiä, joka ei saa koskaan mitään aikaan, mutta päättää muuttaa yleisen trendin parempaan, kun Hank Azarian loistavasti esittämä ylisuorittaja perus-jenkki-stereotypinen-kusipää pyrkii ottamaan hänen roolinsa oman poikansa ja entisen tyttöystävänsä (Thandie Newton) elämässä. Ratkaisu: juokse maraton. Siitähän se leffan nimikin tulee, sponsored by Nike (tm)! Tarina kulkee läpi Dennisin muodonmuutoksen, joka ei toki olekaan niin nopeasti sanottu kuin tehty, kun kyseessä on aikamoinen luuseri elokuvan alussa. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo, koska ennenkaikkea anti-sankari oppii kantamaan tietyissä asioissa vastuuta, ja niin edelleen, ja kasvaa ihmisenä, etcetera. Onhan tämä nähty ennenkin, ja totuuden nimissä, kuka edes voisi kuvitella pystyvänsä juoksemaan maratonia parin hassun päivän treenauksella ekstempore? Onneksi komedia-hengen avainsana "feelgood" toimii joka tapauksessa, ei se logiikka ole niin tärkeää aina, varsinkaan kun elokuvan aikana ei tule niin tylsä, että pitäisi alkaa saivartelemaan. Here's looking at you, National Treasure 2!

Loppupeleissä on kyseessä mielenkiintoinen komedia, oikea britti- ja jenkkikomedian hybridi ja vieläpä ihan kaikinpuolin päteväkin sellainen. Sivuhahmot naurattavat, juonessa on pää ja häntä ja sisällään ihan mukiinmenevät dialogit sun muut tärpit jotka pitävät hereillä. Mikä parasta, elokuvan grande finale poikkeaa turhia spoilaamatta tietyllä tavalla kaavasta, ja voinkin käsi sydämellä sanoa, että ovela katsoja ja hyvä ihminen löytää elokuvasta ihan kelvon sanoman, sen lisäksi että elokuva on kokonaisuudessaan oikein kelpo ajanviettotapa. Ps. Hank Azaria toi lopulta mieleen aivan Simpsonien roolihahmonsa Moe Szyslakin juppiversion! Sivuosassa on myös Simon Day, aka. Ruuvit Löysällä -sarjan Dave Angel, Eco-Warrior! Hämmentävää kovin.

No comments: