Sunday, August 24, 2008

Älä juo alkomahooli paha sinä hyi hyi

Opiskelukausi on alkamassa, ja vaikeaa on tietyllä tasolla - alkoholin kulutus nääs tulee nousemaan seuraavien viikkojen ja sitä kautta kuukausien aikana aika katastrofaalisesti verrattuna kesäaikoihin. Kyse ei ole mistään poikkeamasta, koska epäilemättä aika moni opiskeluaktiivi tulee viettämään suurimman osan ajastaan järjestäessään tapahtumia uusille fukseille, ja mikäli tapahtumat onnistuvat niin viina virtaa pitkin päiviä ensin iltapäivällä kevyesti tutustuessa ja lopulta yömyöhään jatkojenjatkojenjatkoilla. Toiminta ei ehkä ole ulkopuolisen silmin kaunista, ja välillä ainoa tapa suhtautua asiaan positiivisesti on vain mukanaryyppääminen. Silloin kun ei ole väliä mitä mieltä on, kun on mukana toiminnassa.


Ryyppäminen tuntuu olevansa konseptina vaikea, varsinkin kun ennakko-oletukset jotenkin olettaa, että se kuuluu osana hiljaisen suomalaisen hiljaiseen elämään - että opiskelun aloittaminen ilman ryyppäämistä olisi jotenkin vaikeaa. Vai johtuuko tämä yksinkertaisesti seurasta, joka ympärilläni pyörii? Välillä tuntuu, että ympärillä pyörii ihmisiä niin monesta eri järjestöstä ja oppiaineesta, että asian kuittaaminen huonolla otannalla olisi vain naiivia. Mikä suomalaisia siis vaivaa?

Itsekin juuri perjantaina olin aloittamassa syyskautta kotijärjestön grillibileissä ja viinaa meni siihen tahtiin, että loppuillasta meno ei ollut hauskaa - hauskanpito muuttui kotiinselviämiseksi juuri siinä vaiheessa, kun se tietty kultainen keskitie ylitettiin. Tästäkin huolimatta tarinat kotiin hoipertelusta on ihan pätevää dialogia monille, ylilyönnit ovat hyvää huumoria ja överöintiä ei kyllä vielä tässä vaiheessa elämää kukaan suoranaisesti paheksu - tai jos paheksu, he ovat jotain "ihmeen" tiistai-seuralaisia tai absolutisteja.


Joskus sanon leikillä, että olen semi-absolutisti. Tuttavien naurunhymähdyksiin voin vain vastata, että minulla on tietynlainen nollatoleranssi sitä rajaa, joka kun ylitetään, hommat muuttuvat naurettavaan suuntaan. Kaatokännit, överiksimenemiset, binge drinking, perseet, tinat, nämä eivät ole elämäni sanastossa hyväksyttäviä. Samoin pidän alkoholia seurajuomana - siksi yksin kotona ryyppäämistä en ole ikinä ymmärtänyt. Yksi näkemys muiden muassa, mutta tietyllä omahyväisellä tavalla toivon, että ainakin minulle tärkeät ihmiset ymmärtäisivät näkemykseni. Miksi nauttia sovelias+x määrä alkoholia, kun soveliaalla määrällä kostutat kielenkantasi, nautit (toivon mukaan) hyvistä juomakokemuksista ihan niinkuin maun suhteen, uskallat jutella ehkä hiukan tuntemattomienkin ihmisten kanssa, ja seuraavana aamuna ei tarvitse miettiä mitä kaikkea edellisestä illasta on unohtunut - eikä mieleesi ainakaan tule glorifioida moista toilailua. Kysypähän vaan. *moralisti*


Loppuiltaa piristämään kuitenkin yksi mielenkiintoinen artikkeli Psychology Today'sta, joka tuo esille faktat - hyvätapaista ja käytännöllistä juomista yliopistoilla kannattaa ja tulee tarjota opiskelijoille, koska kaikki kuitenkin ryyppäävät! Ihanan semanttista ja ärsyttävää, kun kaikkien lempiharrasteestakin tehdään tiedettä jolla jalot tarkoitusperänsä, eikö?

No comments: