Sunday, October 4, 2009

I'm an Man (Minä olen OLMi)

Satakuntalais-hämäläinen osakuntamme pitää sisällään monenmoista toimintaan. Itse olen ollut nyt reilun puoli vuotta vastuutta SUAMi-kerhosta, joka lyhenteenä tarkoittaa Sohon Uusia Aatteellisia Miehiä. Tarkoituksena on miehistellä ja nyt olimme taas niillä teillä. Paras tapa miehistellä on toki katsella huonoja ja/tai hämmentäviä toimintaleffoja. Hence the name, Tosimiesleffailta.



Hard Boiled on ensimmäinen tapaus. John Woon ohjaama hongkong-pätkä, joka saa Woon hollywood-pätkät tuntumaan yksinkertaisilta, realistisilta ja loogisilta. Tämä elokuva oli kaikkea muuta, koska Chow Yun-Fat ja Tony Leung lähinnä lensivät ja hyppivät voltteja, ampuivat haulikoilla räjähtäviä moottoripyöriä, pelastivat sairaalassa vauvoja, tiirikoivat ovia oman sydämensä riskillä, heittivät miehistä läppää naisten seurassa, ja samalla muistivat pitää hammastikkua suussa - koko ajan! John WOO ei ole kyllä mikään kummoisempi elokuvantekijä, mutta osaa kyllä tehdä ihan helkkarin hyvää äksöniä.



Seuraavana vuorossa oli jo edellisessä leffaillassa tutuksi tullut Mats Helge ruotsalaisine ninja-klassikkoineen. Pääosissa olivat KGB, CIA ja ninjat - elokuvan nimi oli Ninja Mission. Toistaisin tämän, ellei synopsiksen absurdisuus olisi varmasti jo tullut selväksi. Unohdinko mainita atarilla tehdyn ääniraidan? Leffa näyttää ja kuulostaa juuri niin tökeröltä hidastuksineen, tukevine kätyreineen ja täysin järjettömine "juonen"käänteineen, että paikalle valui ihan mediatutkijoiden kermaakin todistamaan kulttuuritekoa. Leffassa muuten oli mukana sekä Brian Blessedin, Sean Conneryn että Ernest Hemingwayn näköiset miehet. Kaikilla oli siihen tarvittavat parrat. Jonkinlainen saavutus kai sekin.

Sokerina pohjalla oli elokuva, joka oli niin älytön etten edes minä, älyttömien toimintaleffojen suuri fani, pitänyt siitä alunperin. Silti, ei sitä voi olla syrjäyttämättä tämän illan tarjonnasta. En kuvaile elokuvaa Shoot Em Up. Yksi GIF-kuva tekee sen paljon paremmin kuin minä tylsine, riittämättömine sanoineni.

Ei ole järkevää arvostella elokuvia pistein, koska jokainen niistä on tietyllä tavalla asteikoiden ulkopuolella. Ihan järjettömiä kaikki. Ehkä paras arvosana on, että olivat tämän mainoksen arvoisia:



Kuvat #1 #2

No comments: