Tuesday, June 1, 2010

Girl girl girl



Euroviisuista on jo kulunut monta päivää, joten suurin huuma on jo ohi. Ei enää aiheeseen liittyviä status updateja, ei ennakointeja ja suuria analyysejä koko juhlasta, koska juhla on jo mennyttä ja jäljelle ovat jääneet vain muistikuvat biiseistä.. vai.. onko? Kuka näitä enää tässä vaiheessa muistaa?

Minua huvittaa suuresti, että jo nyt on suurin osa viisuista unohtunut pois muistista, varsinkin ne joissa ei mitään erityistä ulkomusikaalista hauskuutta/erityisyyttä ole tukemassa esitystä. Armenialainen kaksimetrinen amatsoni ei hevillä unohdu, mutta hänen biisinsä kylläkin. Voittaja-Lenan söpö lava-habitus ja hauska aksentti jäivät kyllä mieleen, vaikka itse biisistä ei niitä kauhean tehokkaita koukkuja löydykään, perusrallatuksena kuitenkin ihan pätevä. Kreikkalainen Opa! toivottavasti unohtuu mahdollisimman pian, samoin kaamean tylsä Irlannin edustaja, ja Tanskan sanoinkuvaamaton plagiaatti-potpuri, johon oli saatu upotettua Ricky Martinin ja Christinan Aguileran duetto, taustoiksi The Policen Every Breath You Take ja kertsiksi ABBA:n The Winner Takes It All. Aikamoinen "catch them all"-tehtävä koko viisu.


"Okei, on se ihan söpö. I dig tattooed chicks."

Viisuissa oli tasan. Yksi. Poikkeus. Semi-finaaliesityksestä lähtien olin myyty Romanian nerokkaalle poppirallatukselle, ja finaaliin mentäessä uskoin loppuun asti, että tällä mennään pitkälle - kolmas tila sieltä tulikin. Hävitty ei huonoille, vaikka Turkin emobändin nimi (maNga, örgh) saakin kananlihalle. Ovi ja Paula Seding laulavat yksinkertaisesti tulella leikkimisestä, ja tietyllä tavalla tutuista elementeistä on vain saatu pirun toimiva kokonaisuus viisulavalle. Kuvaavaa on, että promo-video oli kuraa, ja semi-finaaliesitys niin ylivertainen, ettei edes finaalissa pystytty menemään over the top. Perusbiitti on elektronista kikkailua pianoin ja toi aluksi mieleen jopa Chromeon näppärät ja kirkkaat biitit, uskomatonta mutta totta. Duon välinen kemia välittyy esiintymisessä todella hyvin, ja kertosäe on ilmava eikä sullottuu liikaa täyteen turhuuksia, vaikka tyyli onkin hyvin erilainen kuin A-osassa. C-osan korkean äänialan hehkuttelu Paulalta vaati aluksi sulattelua, mutta jopa siihenkin tottui lopulta.

Oih, Romania. Bandwagonissa, toivottavasti ensi vuonna tulee yhtä hyvä biisi ja se vie koko potin. Ehdottomasti Lordinjälkeisen viisuilun huippukohtia, yhdessä vuoden 2007 Ranskan Les Fatals Picardsin biisin ja viime vuoden hauskan Bosnia-Hertzegovinan punakonefiilistelyn kanssa. Enjoy! (Ps. suosittelen siis todellakin tätä semifinaaliesitystä yli kaikkien muiden, vaikka Spotifystäkin löytyy!)



Kuvat #1 #2

2 comments:

Unknown said...

Itsekin pidin Romanian viisusta kovasti! Hauskaa, että joku muukin on bongaillut Tanskan "lievät pastissit". Tai no, aika vaikeaa taitaisi missaaminen ollakin.

Tatu Virta said...

Playing with Fire on soinut jo päässä jokaisena päivänä viisujen jälkeen, joten se on kyllä voittanut paikkansa ihan erityisten biisien joukossa. Samoin Moldovan karmiva europop-biisi tuntuu nousseen uusiin ulottuvuuksiin kun "Epic Sax Guy" muuttuu jo memen tasolle..

Joskus kyl pitäisi ihan huvikseen etsiä ihan jok'ikinen Tanskan biisin kopioinnin kohde, vois olla mielenkiintoista. :D